Friday, June 15, 2012

Sekadar Memperingati Jalan Hidup Sebenar~ =)


assalamualikum~
lame x jeguk sini~
pertame skali nk citer sal jodoh~
lam Al-Quran ade sebut 'pompuan yang baek untuk laki2 yang baek'
jika kiter baik, InsyaAllah kiter akan dapat yang baik~
apa yang penting sekarang nie, jaga diri anda bebaik~
jauhkan daripada bende2 yang tak elok~
selagi anda boleh elak InsyaAllah bole~
dose kapel menghantui kiter pada suatu hari nanti~
apa yang kiter was2 mase kapel akan kacau kiter di alam perkahwinan~
itu je yang aku tau~
so kadang2 datang jugak nafsu jahat nak kapel~
but sebernarnyer jeles jugak tengok kapel yang bahagie, 
tapi lam bab pegang2 aku berape suke la~
sebab kan, 10 tahun sebelum anda ada anak~
tingkah laku tersabut akan jadi ikutan anak2 kiter~
satu je aku nak tekankan~
jaga diri anda untuk pasangan hidup sebenar anda~
sebenar tu maksudnyer selepas kahwin~ =)
memang susah nak cari pasangan yang perfect sekarang~
tapi tu semua tak penting~
yang penting sekarang nie adalah kebahagiaan~
kesanggupaan seseorang menerima kita sebagai teman hidup~
jodoh? xkekal lama, maksudnyer disini.. 
Allah dah tentukan sape sebenarnyer jodoh kiter sejak kiter
berada dalam perut ibu kiter lebih kurang 4 bulan~
memang kiter xsangka kan~
tapi tu semua urusan Allah s.w.t, 
Jodoh, takdir, pasangan, jalan hidup, kekayaan....
sume sudah tercatet dalam bukunyer~
cuma kiter sebagai manusia kena berfikir secara wajar~
which one u pilih untuk hidup~
kalau tersilap jalan boleh bertaubat~
Dia Maha Berkuasa~
cuba renungkan~ kalo da buat silap hari ni xpe~
bole bertaubat lagi~
tapi kalo la tibe kiter mati ditengah jalan?
xsempat nak bertaubat?
apa akan jadi pada kiter?
sebenarnya kiter kan ade ROH...
dan kegemukkan RoH berbeza dengan jasad manusia
jika kiter xbanyak pahala, mungkin Roh kiter akan kurus,
dan kiter xnampak bentuk ROH kiter, dan hari yang kiter akan nampak 
adalah selepas IzraiL datang menjemput kiter~
jadi pikirlah jalan yang terbaik untuk hidup~
ak bukan la perfect sangat dalam hal nie~
tapi cuba untuk jadi yang terbaik~
setiap langkah anak perempuan ke jalan yang salah
akan menambahkan dose Ayah kiter~
so cubalah mengingati diri dan kawan2 kiter yang lain~
InsyaAllah~ Amin~


=)
16 Jun 2012, Sabtu 
Parit Raja =)

3 comments:

  1. tuan blog tak berblog dah eh? aida baru terbaca komen tuan blog dekat entry tuto aida yang tuan blog dah berjaya buat cursor sendiri tu :)

    ReplyDelete
  2. haha~ ade la jugak nk berblog...tp busy sikit skrg nie~

    ReplyDelete